Voordelen van modulair bouwen

In 2050, wilt Nederland circulair zijn. Om een circulaire economie te realiseren moeten kringlopen worden gesloten. Dat vraagt om grote veranderingen van de maatschappij, vooral in de bouw. Naast vernieuwingen in de bouw gaat het ook om het slim toepassen van bestaande oplossingen, zoals modulair bouwen. In verschillende sectoren wordt deze manier van bouwen al toegepast, bijvoorbeeld in het onderwijs.

Modulair bouwen wordt gekenmerkt door zijn flexibiliteit. Er kan met gemak een onderdeel weggehaald of bijzet worden wanneer er wordt gewerkt met standaard onderdelen. Je kunt het vergelijken met Lego. Flexibiliteit is een grote factor waarom mensen voor deze bouwmethode kiezen. 

Door de flexibiliteit van modulair bouwen is het gemakkelijk om in te spelen op bijv. de groeiende of krimpende scholieren aantallen. Toch zit de grootste voordeel van modulair bouwen voornamelijk in de  snelle bouwtijd. In een paar maanden tijd kan er een volwaardig gebouw worden neergezet. Dit verrekend zich door naar de afnemer en scheelt uiteindelijk niet alleen in bouwrente, maar ook in kosten voor de tijdelijke huisvesting.